Hoe u gesponsorde video’s kunt gebruiken om meer e-commerce-verkopen te genereren

Organische en gesponsorde video’s dienen meerdere doelen voor consumenten in hun steeds meer multi-channel B2C-reis. Meer dan de helft van de deelnemers zei dat ze schakelden tussen zoek- en videokanalen (Google en YouTube) om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over een aankoop in een YouTube-onderzoek. Maar het is niet alleen YouTube: het verbruik van video-inhoud op Instagram is met 80% gestegen en Facebook-gebruikers consumeren elke dag een miljoen uur aan video-inhoud. Al deze platforms – samen met de meeste andere sociale mediasites – zijn de platforms waar consumenten regelmatig naar toe gaan. Dus als online verkopers zouden dit uw favoriete plaatsen moeten worden voor het weergeven van gepromote video-inhoud. In één onderzoek zeiden Amerikaanse online shoppers dat ze verwachten dat ze ten minste drie video’s zullen zien die aan elk product zijn gekoppeld wanneer ze een online aankoop doen. Maar hoe gebruik je gepromote video’s van betaalde campagnes die zich vertalen in tastbare resultaten voor je e-commerce winkel?
Creëer uw e-commercedoelen voor gesponsorde video
De doelen van gepromote video’s voor e-commercebedrijven komen meestal neer op deze drie:

 1. Merkbekendheid vergroten: -Dit betekent in wezen dat als u bijvoorbeeld sjaals maakt en verkoopt, mensen die sjaals willen kopen, van u weten. Gesponsorde video’s zijn een geweldig hulpmiddel om merkbekendheid op te bouwen, aangezien mensen steeds vaker nieuwe producten ontdekken via video’s. In een YouTube-enquête zei meer dan 90% van de shoppers dat ze nieuwe producten en merken op het platform hadden gevonden.
 2. Overweging stimuleren: U wilt weten of mensen die op zoek zijn naar sjaals en die u controleren, daadwerkelijk overwegen om bij u te kopen. Als ze goed worden gedaan, kunnen gepromote video’s uw “bewuste” publiek naar de overweging brengen. Meer dan 50% van de kopers zegt dat online video’s ‘hen hebben geholpen bij het beslissen welk specifiek merk of product ze willen kopen’.
 3. Meer omzet genereren: De videoweergavetijd van YouTube ‘welk product te kopen’ verdubbelt elk jaar. Gesponsorde video’s kunnen shoppers de push geven die ze nodig hebben om voor uw product te kiezen.

Vertaal uw gesponsorde videodoelen in KPI’s
Neem uw doelen voor gesponsorde video’s en kies KPI’s die deze weerspiegelen. Grotere e-commercemerken gebruiken vaak KPI’s zoals onder meer advertentieherinnering, berichtassociatie en koopintentie. Als u echter net begint of zich in een vroeg stadium van groei bevindt, zullen deze KPI’s niet zo logisch voor u zijn. In plaats daarvan moet u uw doelen toewijzen aan de meer ‘echte’ KPI’s, zoals statistieken aan het begin van de trechter zoals weergaven en vertoningen, statistieken in de middelste trechter zoals kijktijd en view-throughs, en statistieken in de onderste trechter, zoals doorklikken, aanmeldingen en verkopen. (Hier is een inleiding over attributiemodellering voor e-commerce die u hierbij kan helpen.) Analytics in de meeste videoplatforms zal rapporteren over de algemene prestaties van uw gesponsorde video’s, waaronder:

 • Keer bekeken
 • Kijk tijd
 • Klikken
 • CTR
 • Verlovingen
 • Unieke kijkers
 • Kijkers

Verschillende videoplatforms hebben verschillende manieren om deze statistieken te berekenen. Een kijktijd van drie seconden telt bijvoorbeeld als een weergave op Instagram (waar video-inhoud maximaal 60 seconden bedraagt), terwijl voor YouTube een weergave plaatsvindt wanneer iemand de video-inhoud ten minste 30 seconden bekijkt.
Maak gebruik van de momenten van nood van uw gebruikers
Nu u de ‘zakelijke kant’ van het gebruik van gesponsorde video’s voor uw e-commercebedrijf heeft geregeld, is het tijd om naar de ‘mensenkant’ te kijken. Een manier om dit aan te pakken, is door gebruik te maken van het idee van “momenten van behoefte” die het zoeken naar en consumeren van video’s stimuleren. Dit zijn de dingen die consumenten precies op dit moment willen. De vier belangrijkste micromomenten van behoeften waarmee u rekening moet houden bij het plannen van videocontent voor betaalde promoties zijn:

 • Ik wil kijken
 • Ik wil doen
 • Ik wil het weten
 • Ik wil kopen

Deze micromomenten vertegenwoordigen kansen voor betrokkenheid, en video’s passen er naadloos in. Als u bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten verkoopt, kunt u een gesponsorde video op YouTube weergeven die is gericht op gebruikers in uw doelmarkt die ook ‘huidverzorgingsproducten’ hebben gegoogeld, waarbij u profiteert van een ik-wil-om-kopen-moment. Uit onderzoek van Google is gebleken dat adverteerders die YouTube-videoadvertenties en Google-zoekadvertenties gebruiken, 3% hogere conversieratio’s en 4% lagere zoekkosten / acquisitie rapporteren. Of u kunt zich richten op bredere doelgroepsegmenten en hen informeren over hun belangrijkste relevante zorgen (ingrediënten, voordelen, enz.). Dit is gericht op de ik-wil-weten-momenten. Denk bij het brainstormen over ideeën voor video’s met momenten van nood niet alleen in termen van het pitchen van je producten. Sommige van deze momenten zijn geen koopmomenten, maar kansen om in contact te komen met uw gebruikers via zinvolle video-inhoud. Het idee is om uw gebruikers te ontmoeten met relevante video-inhoud, waar ze zich ook bevinden tijdens hun aankooptraject met u – onbewust, overwegen of klaar om te kopen.
Identificeer wat uw gebruikers naar verschillende videoplatforms drijft
Elk videoplatform heeft een uniek videoconsumptiepatroon dat wordt aangestuurd door de intenties van de kijkers. Pinterest-gebruikers lijken bijvoorbeeld trek te hebben in ‘inspirerende’ video-inhoud, waarbij het aantal zoekopdrachten naar deze inhoud met 31 procent toenam. “Inspirerend” betekent in deze context zaken als handleidingen en achtergrondverhalen van bedrijven en producten, waardoor dit platform ideaal is voor “Ik wil weten” en “Ik wil doen”. Voor YouTube zijn de vier belangrijkste inhoudscategorieën komedie, muziek, entertainment / popcultuur en ‘hoe’. En 68% van hun gebruikers neemt deze informatie en neemt aankoopbeslissingen, dus u kunt op deze site allerlei mogelijkheden vinden om ‘momenten’ te gebruiken om uw verkopen te realiseren. Het is ook de moeite waard om te onderzoeken hoe een gebruiker omgaat met het platform dat u gebruikt om uw video’s te promoten. Pinterest dient bijvoorbeeld als een verlanglijst voor veel gebruikers, omdat mensen afbeeldingen en video’s van overal op hun persoonlijke pagina’s opslaan. Ondertussen kan een klant die YouTube gebruikt, video’s bekijken om te leren hoe hij een gewenst product kan gebruiken. De “momenten” van Instagrammers kunnen in elke categorie vallen, maar ze willen de informatie nu meteen gebruiken. Wanneer je video’s voor Instagram maakt, moeten ze snel en informatief zijn en gemakkelijke aankoopinformatie bieden. Voordat u een platform kiest, moet u zich verdiepen in de demografische gegevens en onderzoeksgegevens. Deze informatie kan je helpen verwachtingen te scheppen voor je gesponsorde video’s.
Optimaliseer uw video-inhoud voor betaalde campagnes
Als het gaat om het maken van video-inhoud waarvoor u betaalt om te promoten, zijn de enige regels die opgelegd door de videoplatforms. Deze regels gaan over de ondersteunde indelingen en het goedkeuringsbeleid, plus enkele praktische tips. Inhoudelijk gezien is er niet één goede manier om video te maken. U moet uw bedrijf, uw publiek en wat werkt voor vergelijkbare merken kennen. Voor één merk zou het eenvoudig zijn om stockfoto’s, tekst en muziek te gebruiken. Een ander merk doet het misschien beter als ze video gebruiken die een product in actie laat zien. Hoewel er niet één manier is om video’s te maken die werken, leveren sommige videotypen consistenter resultaten op wanneer ze worden gepromoot:

 • Product uitlegvideo’s: Soms werken eenvoudige productuitlegvideo’s – video’s die producten in actie laten zien – als uitstekende inhoud om te promoten.
 • Verhalen vertellen / Sneak peeks / Achter de schermen video’s: Voor sommige platforms, zoals Instagram, kan videocontent die een verhaal vertelt, kijkers een voorbeeld van nieuwe producten geeft of laat zien hoe dingen zijn gemaakt of wie de werknemers zijn, een geweldige ROI genereren.
 • Hoe kan ik: Instructievideo’s gaan rechtstreeks in op de ‘i-want-to-do’-momenten en bieden vaak mogelijkheden om producten in actie te laten zien.
 • Video’s uitpakken en ophalen: Afhankelijk van uw product (en) kunnen unboxing- of trekvideo’s ook goed werken in betaalde campagnes. Dit zijn video’s waarin klanten hun nieuwe aankopen openen en praten over hun eerste reacties op de items.
 • Shop bij mij: In een periode van twee jaar is de kijktijd voor ‘shop with me’-video’s vertienvoudigd op alleen mobiele apparaten, waardoor dit weer een ander type video-inhoud is dat goed kan werken als het wordt gepromoot. Dit zijn video’s waarin influencers letterlijk hun winkelervaringen delen met kijkers.
 • Video’s die de “W” -vragen beantwoorden: Videoconsumenten hebben vaak ‘W’-vragen:’ wat te kopen? ‘ “Waar te kopen” en “wanneer te kopen?” Dit kan ook zijn: “voor wie moet ik dit kopen?” Afhankelijk van de doelen van uw betaalde videocampagnes, kunnen deze vragen goede uitgangspunten zijn voor gesponsorde video’s.

De bovenstaande ideeën voor gepromote video-inhoud kunnen vaak overlappen met de video-inhoud die u voor typische partnerschappen zou produceren, maar niet altijd. Het is gebruikelijk dat merken inhoud maken die specifiek is bedoeld voor partnerschappen en deze naast hun andere advertenties gebruiken. Naast deze gepromote advertenties en partnerschappen kunnen UGC (user-generated content) en testimonials dienen als goede ideeën voor gepromote video-inhoud. Ongeacht het type video dat u kiest, u heeft een videoadvertentiebrief nodig om u voor te bereiden op uw campagne. Hieronder deelt Nic Burrows van Google een eenvoudige maar effectieve creatieve briefing die u kunt gebruiken om boeiende video’s te maken. Zijn sjabloon dwingt je om na te denken over en onderzoek te doen naar elk aspect dat betrokken is bij het maken van nuttige, actie-inspirerende video’s: je kunt je exemplaar hier downloaden (geen opt-in nodig). Ben Jones en zijn team van Google bekijken elke maand 1000 videoadvertenties om te leren hoe u uw video-inhoud kunt laten opvallen en hoe merken kunnen verbeteren. Bekijk het hier:

Experimenteer met uw gesponsorde video’s
Experimenteer, net als uw andere marketingmateriaal, met uw gesponsorde video’s om erachter te komen welke de meeste inkomsten genereren. Je kunt vrijwel alles testen, van de lengte van je video en de openingsreeks tot de achtergrondmuziek en interactieve elementen. U zult verrast zijn om aanzienlijke besparingen te realiseren met zelfs eenvoudige experimenten, dus schroom niet om allerlei verschillende dingen te proberen. Bijvoorbeeld toen het koffie- en bakkerijmerk Dunkin ‘experimenteerde door een Instagram-videoadvertentie te maken met poll-stickers en een andere versie zonder. Door deze twee concepten te vergelijken, ontdekten ze 20% lagere kosten per videoweergave voor mensen met stickers. Probeer niet te veel ideeën in één experiment te testen, omdat u waarschijnlijk niet kunt achterhalen waarom de winnende versie is geslaagd. Documenteer uw bevindingen om te besparen op de volgende campagne. Bovendien kunnen uw ontdekkingen uw vervolgexperimenten voeden.
Analyseer en verbeter uw gesponsorde video’s
Net als bij elk ander marketingkanaal, kunt u uw ROI verbeteren met de gepromote video’s van uw winkel als u hun prestaties analyseert. Vergeet niet om wat dieper te kijken dan de top-of-the-funnel-statistieken, zoals weergaven en shares, om de ‘echte’ prestaties te ontdekken. Hoe indrukwekkend die cijfers ook zijn, ze vertalen zich niet noodzakelijk naar omzet en winst. Houd dus uw verkoopvolumes en waarde in de gaten. Als je gepromote video’s op Facebook, Instagram of YouTube gebruikt, kun je direct feedback van je gebruikers krijgen via hun opmerkingen, likes, dislikes en shares. Luister naar de feedback die ze geven en gebruik eventuele inzichten om je video’s te optimaliseren.
Gevolgtrekking
Als je gepromote video’s probeert om meer verkopen te genereren, moet je verschillende platforms een voor een proberen. Op die manier kunt u bepalen welke platforms de beste ROI opleveren voor uw campagnes met gesponsorde video’s zonder dat u hoeft te investeren in complexe attributiemodellen. Denk ook niet dat u de meest high-definition productieapparatuur of de beste creatieve bureaus nodig heeft om de video-inhoud te produceren om uw producten te promoten. Het publiek hunkert het meest naar authentieke inhoud, dus concentreer u daarop. Onthoud dat u concurreert met uw eigen benchmarks, aangezien hier geen industriestandaarden zijn. Duik erin, probeer verschillende dingen, luister naar je kijkers en maak – misschien – een beetje plezier onderweg.
Heb je geprobeerd video’s te promoten op Facebook, Instagram, Pinterest, of andere platforms? Deel uw ervaring in de comments!

Be the first to comment on "Hoe u gesponsorde video’s kunt gebruiken om meer e-commerce-verkopen te genereren"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*