Hoe u kunt zien of u op sociale media in de schaduw staat

Plots merk je dat er helemaal niets van je sociale media-activiteit lijkt te verschijnen. Het is alsof je niet eens bestaat op de site … Raar! Is het een bug? Elke website heeft er soms last van, en de interactieve functies kunnen vaak de eerste zijn die in de war raken. Serveronderhoud kan ook de boosdoener zijn. Maar een andere mogelijkheid is dat je misschien “shadowbanned” bent (voorheen ghostbanned genoemd). Accounts die schaduwverboden zijn, worden in een soort onzichtbare modus gezet. Met andere woorden, ze worden een “schaduw” die niemand kan zien. In dit bericht zullen we meer vertellen over wat schaduwverbod precies is en hoe je kunt zien of het jou is overkomen.
Wat is Shadowbanning?
Shadowbanning is wanneer je posts of activiteit niet op een site verschijnen, maar je geen officiële ban of melding hebt ontvangen. Het is een manier om spammers te laten spammen zonder dat iemand anders in de gemeenschap (of daarbuiten) ziet wat ze doen. Op die manier hebben andere gebruikers van sociale media geen last van spam omdat ze het niet kunnen zien. De spammer zal niet meteen op zoek gaan naar manieren om het verbod te omzeilen, omdat ze zich niet eens realiseren dat ze zijn verboden. Dit klinkt misschien allemaal een beetje vreemd of duister. Omdat veel websites en apps ontkennen dat ze schaduwban gebruiken, is er geen manier om zeker te weten dat het is gebeurd. Als u een shadowban vermoedt, kan een wijziging in het zoek- of nieuwsfeedalgoritme van de website de oorzaak zijn. En aangezien de algoritmen het eigendom zijn van sociale mediabedrijven, is het niet in hun belang om alles over hen publiekelijk te onthullen. Ongeacht of je opzettelijk of per ongeluk bent bestraft, het effect is nog steeds hetzelfde … niemand kan je berichten zien.
Sites die Shadowban
Er is geen manier om een ​​volledige lijst te krijgen met sites die mensen in de schaduw stellen, aangezien de praktijk niet helemaal openbaar is. Schaduwverbod is echter onder bepaalde omstandigheden al eerder gemeld, onder andere op sites en apps zoals Facebook, Instagram en TikTok. Respondenten van een onderzoek met de naam Posting Into the Void rapporteerden vier algemene soorten schaduwverboden:

 • een gebruikersnaam of hashtag die niet wordt weergegeven in zoeksuggesties
 • een afname van de betrokkenheid van volgers
 • bepaalde functies (bijv. vind-ik-leuks of antwoorden) worden geblokkeerd
 • een tijdelijke ban die later weer normaal wordt

Hier leest u hoe u kunt zien of u op sommige populaire sociale mediasites in de schaduw bent gesteld: Twitter Shadowbanning Schaduwt Twitter eigenlijk mensen? Nou ja en nee. In een blogpost beweerde Twitter dat ze ‘niet opzettelijk de inhoud van mensen onontdekt maken voor iedereen behalve de persoon die het heeft gepost’, en ze ‘zeker niet schaduwen op basis van politieke standpunten of ideologieën’. Ze zeiden echter dat ze “tweets en zoekresultaten rangschikken” om “kwade trouwactoren aan te spreken”. Kortom, als Twitter denkt dat u een spammer of een trol bent, zal het algoritme uw inhoud bestraffen.
Hoe te voorkomen dat je door Twitter in de schaduw wordt geblokkeerd
Twitter somt deze op als enkele van de factoren die ze gebruiken om te bepalen of je een ‘kwade trouw acteur’ bent of niet:

 • Of u uw e-mailadres al dan niet heeft bevestigd
 • Of je een profielfoto hebt geüpload
 • Hoe recent uw account is aangemaakt
 • Wie je volgt en retweet
 • Wie dempt, volgt, retweet en blokkeert

Om te voorkomen dat je op Twitter wordt geschaduwd, moet je je e-mailadres bevestigen en een profielfoto uploaden. Spam mensen niet en wees niet overdreven reclame. Als je een product of dienst probeert te verkopen en te veel publiceert, kunnen andere gebruikers je inhoud blokkeren, waardoor een schaduwban op je account ontstaat. Je moet ook proberen te voorkomen dat je gaat trollen, online ruzie krijgt of te confronterend bent in je berichten en opmerkingen. Dit kan ertoe leiden dat mensen u dempen of blokkeren.
Hoe weet je of je Shadowbanned bent op Twitter?
Er is geen manier om zeker te weten of je een schaduwverbod hebt gekregen op Twitter. U kunt echter proberen de site Shadowban.eu te gebruiken, die beweert een shadowban te kunnen detecteren.
Instagram Shadowbanning
Hoe frustrerend is het om hard te werken aan het opbouwen van een Instagram-volgers, alleen om te zien dat je berichten plotseling niet verschijnen? Net als bij Twitter heeft de CEO van Instagram publiekelijk beweerd dat “schaduwverbod niks is”, maar net als bij Twitter is dat niet helemaal waar. Terwijl u persoonlijk is mogelijk niet in de schaduw gesteld, het algoritme kan je berichten nog steeds verbergen. Het algoritme van Instagram is ontworpen om bepaalde inhoud te verwijderen. Het algoritme bestraft namelijk inhoud die Instagram als “ongepast” beschouwt, zelfs als de inhoud niet in strijd is met de communityrichtlijnen van de app. Ze noemen specifiek seksueel suggestieve inhoud. Volgens hun communityrichtlijnen is inhoud met spam en inhoud die verband houdt met illegale activiteiten of geweld ook verboden. Instagram geeft de voorkeur aan “foto’s of video’s die geschikt zijn voor een divers publiek” … dus minder gezinsvriendelijke inhoud kan het risico lopen op een schaduwbaan.
Hoe weet je of je op Instagram Shadowbanned bent?
Er is geen onfeilbare manier om te zien of je in de schaduw bent verbannen op Instagram, maar er zijn sites die zeggen dat ze het kunnen testen. Triberr is een optie.
Reddit Shadowbanning
Shadowbanning op Reddit is een beetje anders dan shadowbanning op andere sociale mediasites. Tot 2015 schaduwde Reddit openlijk gebruikers die de regels van de site overtreden door hun berichten te verbergen. Reddit kondigde toen aan dat het schaduwverbodsysteem was vervangen door een accountopschortingssysteem. In feite dachten sommige Reddit-medewerkers dat de Shadowban-tool nuttig was geweest voor het omgaan met bots, maar dat het oneerlijk was om echte menselijke gebruikers te verbieden zonder hen te vertellen wat ze verkeerd hadden gedaan. De site lijkt echter nog steeds af en toe shadowbans te gebruiken, terwijl de r / ShadowBan-subreddit nog steeds actief is. Volgens hun officiële inhoudsbeleid kan Reddit hun regels afdwingen door onder andere “privileges te verwijderen of beperkingen toe te voegen aan accounts”, en ook door “inhoud te verwijderen”.
Hoe te voorkomen dat u Shadowbanned op Reddit krijgt
Om te voorkomen dat je op Reddit wordt geschaduwd, moet je natuurlijk hun regels volgen. Maar een lastig hieraan is dat de regels op Reddit eigenlijk afhankelijk zijn van de subreddit waaraan je je onderwerpt. U zult eerst veel willen lezen en erop willen reageren voordat u uw eigen links indient. Bekijk hoe mensen reageren op verschillende soorten inzendingen binnen een specifieke subreddit en handel vervolgens dienovereenkomstig. Je kunt ook deze onofficiële gids bekijken om te voorkomen dat je in de schaduw wordt gebannen. Enkele belangrijke punten:

 • Spam niet en plaats niet te veel links naar uw eigen inhoud (als u ook veel andere dingen plaatst, is het plaatsen van een of twee links naar uw eigen werk OK)
 • U mag een andere gebruiker niet lastigvallen of voortdurend naar beneden stemmen
 • Dox anderen niet en moedig doxxing niet aan (het plaatsen van iemands persoonlijke informatie zonder hun toestemming)
 • Plaats geen illegale of ongepaste inhoud
 • Maak geen misbruik van moderators of beheerders

Hoe weet je of je Shadowbanned bent op Reddit
Om erachter te komen of je in de schaduw van Reddit bent, plaats je een bericht in de r / ShadowBan-subreddit. Een bot zal op je reageren en je laten weten of je schaduwverboden bent. Zelfs als je dat niet bent, zal de bot je vertellen welke berichten van jou recentelijk zijn verwijderd (indien aanwezig). U kunt ook een tool van derden gebruiken, zoals Am I Shadowbanned?
TikTok Shadowbanning
TikTok is een populair sociaal netwerk voor het delen van korte video’s. Helaas kun je daar ook een schaduwverbod krijgen (soort van). Hoewel er in de gemeenschapsrichtlijnen van TikTok geen officiële vermelding is van de term “schaduwban”, gebruikt TikTok, net als andere sociale medianetwerken, algoritmen om bepaalde inhoud te bevoorrechten. Als je aan de verkeerde kant van het algoritme komt, zien minder mensen de inhoud die je plaatst. Om meer mensen uw inhoud te laten zien en boetes te vermijden, probeert u de best practices voor het aanbevelingsalgoritme van TikTok te volgen en altijd de communityrichtlijnen te volgen. Blijf uit de buurt van illegaal materiaal, geweld, aanzetten tot haat, spam en andere soortgelijke onderwerpen. Om te controleren of je schaduwverboden bent op TikTok, kijk je naar je paginaweergaves en “Voor jou” paginastatistieken. Je kunt ook een hashtag gebruiken en kijken of je bericht onder die hashtag staat.
Facebook Shadowbanning
Facebook noemt zijn inhoudsmoderatiebeleid ‘verwijderen, verminderen en informeren’. In feite wordt inhoud die in strijd is met de gemeenschapsnormen van Facebook van de site verwijderd, terwijl andere ongewenste inhoud (zoals misleidende informatie) mogelijk minder zichtbaar is op Facebook of waarop een waarschuwingslabel is geplaatst. Als Facebook uw inhoud consequent “verkleint”, kan dat als een soort schaduwban worden beschouwd. Het belangrijkste dat u kunt doen om een ​​schaduwban op Facebook te activeren, is door links naar valse of misleidende informatie te delen. De inhoud op de site wordt gecontroleerd door onafhankelijke feitencontrolerende organisaties. Facebook bestraft ook links van websites die volgens het algoritme clickbait zijn. Websites met een lage autoriteit zonder veel inkomende en uitgaande links die veel klikken op Facebook genereren, kunnen als clickbait worden beschouwd. Facebook-groepen waar veel misleidende links en clickbait vaak worden gedeeld, kunnen een schaduwverbod krijgen. Als u zich zorgen maakt dat uw persoonlijke pagina, bedrijfspagina of groep mogelijk in de schaduw is gesteld op Facebook, controleer dan of het betrokkenheidsniveau van uw recente berichten is gewijzigd.
LinkedIn Shadowbanning
Hoewel mensen er niet vaak aan denken om een ​​schaduwverbod op LinkedIn te krijgen, is het mogelijk dat het bereik van uw inhoud daar wordt beperkt. Net als andere sociale-mediasites heeft LinkedIn gemeenschapsbeleid dat alle leden moeten volgen om problemen te voorkomen. Omdat LinkedIn een professionele site is, is het inhoudsbeleid nog strenger dan bij andere platforms. Uw inhoud moet niet alleen veilig, legaal en passend zijn, maar ook professioneel. Hoewel LinkedIn duidelijk een plek is voor carrièregroei en zelfpromotie, is het spammen van mensen nog steeds een no-go. U moet de privacy en het intellectuele eigendom van anderen respecteren. U moet ook pesterijen of ongewenste romantische avances jegens andere leden vermijden. Als u het beleid van LinkedIn schendt, kunnen ze “de zichtbaarheid van bepaalde inhoud beperken of deze volledig verwijderen”. Dat gezegd hebbende, het LinkedIn-algoritme is behoorlijk ingewikkeld. Zelfs als uw inhoud perfect professioneel en van hoge kwaliteit is, krijgt deze mogelijk nog steeds niet het gewenste bereik. Betrokkenheid en relevantie zijn de twee belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het maken van inhoud voor LinkedIn.
YouTube Shadowbanning
Hoewel het niet bepaald een sociaal netwerk is, is het zeker nog steeds een site waar mensen inhoud leren en delen. Kun je in de schaduw worden verbannen van YouTube? Nou, YouTube-schaduwverbod is in het nieuws geweest vanwege de populaire maker PewDiePie. Volgens zijn fans werd het kanaal van de Zweedse videogame YouTuber bestraft bij het zoeken op YouTube. Het officiële antwoord van YouTube was dat het geen schaduwkanalen gebruikt, maar dat sommige video’s mogelijk zijn gemarkeerd en moeten worden beoordeeld voordat ze in de zoekresultaten worden weergegeven. In een interview met Polygon zeiden ze dat ze “momenteel bezig waren het probleem op te lossen”.
7 manieren om te voorkomen dat u een schaduwverbod krijgt op sociale media
Verschillende sociale netwerken hebben hun eigen mening over wat voor soort overtredingen een shadowban verdienen. We kunnen echter zeker enkele algemene trends zien die het vermelden waard zijn. Houd u aan deze richtlijnen als u beschermd wilt zijn tegen een schaduwbaan:

 1. Houd u altijd aan de Servicevoorwaarden
 2. Volg en bekijk ervaren gebruikers in uw categorie (kijk wat en hoe ze delen)
 3. Plaats geen links of gekopieerde inhoud keer op keer
 4. Als u niet zeker weet of de inhoud geschikt is, deel deze dan niet
 5. Behandel anderen beleefd en respectvol
 6. Gebruik geen verboden hashtags
 7. Plaats geen berichten over illegale onderwerpen

Gevolgtrekking
Je hebt misschien geen idee dat je in de schaduw wordt gesteld. In ieder geval niet in het begin… hoewel je het na verloop van tijd misschien begint te vermoeden. Wat u moet doen om uzelf te beschermen, is oppassen dat wat u plaatst niet in strijd is met de algemene voorwaarden van de site of app. Probeer ook het spammen van inhoud te vermijden, ruzie te maken met en andere gebruikers te trollen, of dingen te plaatsen die als ongepast kunnen worden beschouwd. Een shadowban kan frustrerend zijn, vooral als je niet het gevoel hebt dat je er een verdient. Misschien ben je het niet eens met het algoritme voor sociale media over wat wel of niet ongepast is, of misschien denk je dat je een constructief debat voerde terwijl het algoritme denkt dat je een trol was. Hopelijk kunnen de tips in deze gids u echter helpen voorkomen dat u in de toekomst wordt geschaduwd, zodat uw inhoud een betere betrokkenheid kan krijgen.
Op welke andere manieren kunnen mensen weten of ze in de schaduw zijn verbannen? Laat het ons weten in de comments.

Be the first to comment on "Hoe u kunt zien of u op sociale media in de schaduw staat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*