Waarom het verwijderen van verouderde inhoud uw site kan redden

Het verwijderen van verouderde inhoud van uw website kan niet goed zijn voor de gezondheid, toch? Wees er niet zo zeker van. Google geeft net zo veel om de kwaliteit van de inhoud die u jaren geleden heeft gemaakt als om dat nieuwe artikel dat u gaat publiceren. Ernstig. Het nieuw leven inblazen van oude inhoud kan de ranglijst verbeteren. Dat geldt ook voor het verwijderen van verouderde inhoud. Het verwijderen van verouderde inhoud kan ook de gebruikerservaring verbeteren en de reputatie van uw merk vergroten door ervoor te zorgen dat de inhoud zo nauwkeurig mogelijk is. Laten we eens kijken hoe u verouderde inhoud veilig van uw website en zoekmachines kunt verwijderen – en waarom dit cruciaal is voor de gezondheid van uw website en de algehele digitale marketingstrategie.
Wat is verouderde inhoud?
Verouderde inhoud is elke pagina op uw website die onnauwkeurig is, waarde mist of niet overeenkomt met uw huidige merkpositionering. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Beëindigde product- of servicepagina’s
 • Verouderd advies
 • Tijdgevoelige inhoud, zoals een vacature
 • Inhoud die niet langer relevant is voor uw bedrijf
 • Voormalige werknemersprofielen

Dat is veel inhoud, toch? Als u een grote site heeft of al een lange tijd actief is, bestaat de kans dat u tientallen, zo niet honderden pagina’s met verouderde inhoud heeft.
Waarom u verouderde inhoud moet verwijderen
Het is de missie van Google om gebruikers nieuwe, relevante en gezaghebbende inhoud te bieden. Dat is de reden waarom recent gepubliceerde inhoud hoger scoort dan oude, verouderde artikelen. Het is ook waarom uw site kan worden gestraft voor verouderde inhoud. Volgens de nieuwste richtlijnen van Google voor het evalueren van zoekkwaliteit, wordt inhoud die ‘onnauwkeurige / betekenisloze informatie’ bevat (ook wel verouderde inhoud genoemd) als lage kwaliteit beschouwd. Hoe meer inhoud van lage kwaliteit u op uw site heeft, hoe minder gezaghebbend u naar Google kijkt en hoe moeilijker het zal zijn om te rangschikken. Aanzienlijke hoeveelheden verouderde inhoud kunnen ook van invloed zijn op het vermogen van Google om uw site te crawlen. Google en andere zoekmachines besteden een beperkte hoeveelheid verwerkingskracht om afzonderlijke websites te crawlen. Als uw site veel pagina’s heeft (denk meer dan 10.000), kan het verwijderen van inhoud Google helpen zich te concentreren op de pagina’s die u het belangrijkst vindt. Op zoek naar bewijs? Search Engine Journal verhoogde het organische verkeer en paginaweergaven met meer dan 60% door oude inhoud te verwijderen en bij te werken. Siege Media sneed 15% van zijn site af en verhoogde het organische verkeer met 50%. Verouderde inhoud schaadt niet alleen uw SEO-inspanningen. Inhoud die onjuist of misleidend is, geeft een slecht beeld van uw merk. Wat zou u van een website vinden als u een productpagina tegenkomt die al tien jaar niet meer bestaat? Ik zou die site ook niet hoog waarderen.
Hoe u verouderde inhoud kunt vinden
Nu u weet wat verouderde inhoud is en waarom u deze moet verwijderen, is het tijd om die pagina’s te zoeken en ze te verwijderen. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken. Ubersuggest Gebruik mijn gratis tool Ubersuggest om snel verouderde inhoud op uw site te vinden. Voer uw domein in en klik op ‘zoeken’. Klik op “Site Audit” in de linkerzijbalk. Wanneer de scan is voltooid, krijgt u een overzicht van de gezondheid van uw site. We zijn geïnteresseerd in het vinden van pagina’s met SEO-problemen, dus scrol omlaag naar de onderkant van de pagina voor een lijst met pagina’s met een laag aantal woorden. Verouderde inhoud is doorgaans een dunne inhoud, dus zorg ervoor dat u al deze pagina’s leest. Als ze nog steeds nuttig zijn, maak dan plannen om ze bij te werken.
Google Search Console
U kunt Google Search Console ook gebruiken om pagina’s te vinden waar Google niet zo van houdt als vroeger – en pagina’s waar het in het begin nooit van hield. Begin met het vergelijken van de gegevens van vorige maand met gegevens van dezelfde periode een jaar geleden (of zelfs langer). Klik op ‘Prestaties’ in de linkerzijbalk en verander het filter ‘Datum’ in ‘Vergelijken’. Let op pagina’s die vroeger veel verkeer van Google kregen, maar nu niet meer. Het kan betekenen dat ze verouderd zijn. Voer vervolgens een nieuw rapport uit om gegevens van de afgelopen 28 dagen op te halen. Sorteer de CTR-kolom in oplopende volgorde om pagina’s te vinden met veel vertoningen, maar zeer weinig klikken. Deze pagina’s scoren goed, maar gebruikers klikken er niet op. Ze kunnen ook verouderd zijn.
Google Analytics
Google Analytics geeft een fantastisch overzicht van bijna elke pagina op uw site. Open uw account, klik op het tabblad ‘Gedrag’ en vervolgens op ‘Overzicht’. Klik op de knop “volledig rapport weergeven” in de rechterbenedenhoek, scrol omlaag naar de onderkant van de pagina en verander de optie “rijen weergeven” in 5.000. Exporteer het bestand en open het in Excel of Google Sheets. Als u een kleine site heeft, kunt u elke pagina een voor een doorlopen. Eigenaren van grotere sites moeten pagina’s op de shortlist zetten voor beoordeling. Negeer pagina’s met veel verkeer of een aanzienlijk aantal conversies – die pagina’s doen het al goed, dus u wilt ze behouden. Sorteer op bouncepercentage of paginaweergaven om te helpen bij het identificeren van verouderde pagina’s die moeten worden verwijderd.
Voer een volledige inhoudscontrole uit
De bovenstaande stappen helpen u op weg. Maar er is een probleem: bij deze methoden worden geen pagina’s weergegeven die helemaal geen bezoek krijgen. Als u al uw verouderde inhoud wilt vinden, moet u een volledige inhoudscontrole uitvoeren. Ik raad aan om een ​​paginacrawler zoals Screaming Frog te gebruiken voor een volledige lijst van elke pagina op je site. Combineer het rapport vervolgens met gegevens uit GA om de pagina’s te identificeren zonder zoekverkeer. Gebruik de publicatiedatum in Screaming Frog om de oudste pagina’s op uw site te vinden en ze handmatig te bekijken. De oudste pagina’s zijn waarschijnlijk verouderd.
Bepaal welke verouderde inhoud u wilt verwijderen en welke u wilt behouden
Niet elke verouderde pagina op uw site mag worden verwijderd. Alleen omdat een pagina oud is of niet veel verkeer krijgt, wil nog niet zeggen dat u deze niet uit de dood kunt halen. Nadat u een shortlist met verouderde pagina’s heeft gemaakt, doorloopt u elke pagina handmatig en noteert u of u denkt dat deze kan worden bijgewerkt of dat deze helemaal niet relevant is. Vraag je elke pagina te lezen, vraag jezelf af:

 • Is de inhoud nog steeds relevant voor uw publiek?
 • Ontvangt de pagina nog steeds organisch verkeer?
 • Heeft de pagina veel backlinks?
 • Kun je de inhoud verbeteren om deze weer relevant te maken?

Het verwijderen van inhoud zou een laatste redmiddel moeten zijn. Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord (en vooral de laatste), is het waarschijnlijk de moeite waard om de inhoud bij te werken in plaats van deze te verwijderen. U kunt ook meerdere verouderde stukken samenvoegen tot één artikel dat meer waarde biedt. Maar voordat u begint met updaten, moet u nieuw zoekwoordonderzoek uitvoeren. De beste zoekwoorden zijn waarschijnlijk veranderd sinds u het artikel schreef, dus gebruik Ubersuggest om te bepalen wat u wilt targeten. U kunt echter niet elke pagina op uw site opslaan. Sommige pagina’s, zoals oude nieuwsartikelen, vacatures of stopgezette producten, zijn gewoon niet de moeite waard om te bewaren. Zelfs oude blogposts zijn misschien niet de moeite waard om te bewaren. Als een pagina niet kan worden verbeterd, bijgewerkt of gecombineerd, kunt u deze het beste verwijderen.
Hoe u verouderde inhoud veilig kunt verwijderen
Pagina’s die geen bezoekers trekken. geen backlinks hebben, en geen relevante informatie bevatten, rijp zijn voor verwijdering. Maar klik niet op verwijderen en vergeet het maar. Als u inhoud verwijdert zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u met Google in heet water terechtkomen en kan uw hele site in de zoekresultaten terechtkomen. Hier zijn drie manieren om verouderde inhoud veilig van uw site te verwijderen – en wanneer u deze moet gebruiken.
Leid de pagina om
Is er een vergelijkbare, meer up-to-date pagina waarnaar u in plaats daarvan bezoekers kunt sturen? De gemakkelijkste manier om de verouderde inhoud te verwijderen, is door een 301-omleiding in te stellen. Verouderde product- of servicepagina’s kunnen naar nieuwere worden verwezen. Oude blogartikelen kunnen worden verwezen naar up-to-date artikelen over een soortgelijk onderwerp. In termen van SEO is dit de beste manier om verouderde inhoud te verwijderen. Een 301-omleiding behoudt het zoekverkeer en de inkomende links van de originele pagina. Als een stukje verouderde inhoud backlinks heeft, moet u deze omleiden. Pas echter op dat u niet te veel omleidingen toevoegt. Ze kunnen uw server aanzienlijk belasten, wat uw site kan vertragen en uw rangschikking kan schaden.
Geef de status “410 verwijderd”
Als er geen geschikte pagina is om bezoekers naar om te leiden, kunt u Google en andere zoekmachines laten weten dat de pagina met opzet is verwijderd door de status “410 verwijderd” weer te geven. In tegenstelling tot een statuscode “404 niet gevonden”, die wordt weergegeven wanneer Google of uw server de pagina niet kan vinden, vertelt de status “410 verwijderd” aan Google en andere crawlers dat u de pagina opzettelijk hebt verwijderd en dat deze niet meer terugkomt.
Voeg een Noindex-tag toe
Als je een verouderde pagina op je website wilt behouden, maar deze van Google wilt verwijderen, voeg dan een no-index-tag toe. Google crawlt de pagina nog steeds, maar geeft de pagina niet weer in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat u de URL verwijdert uit uw sitemap en alle andere locaties waarnaar deze is gelinkt op uw site, om de kans te verkleinen dat de pagina in de toekomst opnieuw wordt gecrawld.
Verwijder verouderde inhoud van Google met het nieuwe verwijderingshulpprogramma
Het feit dat u verouderde inhoud van uw website verwijdert, betekent niet dat deze onmiddellijk uit de index van Google wordt verwijderd. Google moet uw site opnieuw crawlen voordat deze de wijzigingen in de zoekresultaten weergeeft. Dit kan weken, zelfs maanden duren, afhankelijk van de grootte van uw site. Alles is echter niet verloren. Als je verouderde inhoud snel van Google wilt verwijderen, kun je het proces versnellen met de nieuwe Removals-tool in Google Search Console. Met deze tool kunnen site-eigenaren:

 1. Verberg tijdelijk URL’s in Google.
 2. Bekijk inhoud die door andere gebruikers als ‘verouderd’ is gemeld en die niet wordt weergegeven in Google.
 3. Bekijk welke URL’s worden gefilterd door het SafeSearch-filter van Google.

Op dit moment zijn we alleen geïnteresseerd in het verbergen van URL’s in Google. Begin door op de rode knop “nieuwe aanvraag” aan de rechterkant van de pagina te klikken. Voer de URL in en klik op Volgende. Controleer nogmaals of u de juiste URL heeft ingevoerd en klik op ‘Verzoek indienen’. Onthoud; hierdoor wordt verouderde inhoud niet permanent verwijderd. U moet de link nog steeds omleiden of de status 410 verwijderd gebruiken om te voorkomen dat uw pagina opnieuw in Google wordt weergegeven. Maar het zal voorkomen dat het onmiddellijk wordt weergegeven terwijl Google uw site opnieuw crawlt. U kunt de tool ook gebruiken om te zien of gebruikers verouderde inhoud aan Google hebben gemeld. Klik op het tabblad “verouderde inhoud” bovenaan om een ​​lijst met pagina’s te zien die Google uit de resultaten heeft verwijderd.
Verwijder verouderde inhoud van Bing
Bing heeft ook een hulpprogramma voor het verwijderen van inhoud dat het verwijderen van verouderde inhoud uit de index versnelt. Voer gewoon de URL in van de pagina die u heeft verwijderd, zorg ervoor dat het selectievakje ‘pagina verwijderen’ is aangevinkt en klik op ‘verzenden’.
Gevolgtrekking
Laten we samenvatten. Het verwijderen van verouderde inhoud van uw website kan helpen:

 • Verbeter de positie van uw site
 • Vergroot de crawlcapaciteit van uw site
 • Geef de reputatie van uw merk een boost
 • Zorg ervoor dat gebruikers alleen nieuwe, nauwkeurige inhoud van hoge kwaliteit lezen

Er is gewoon geen reden om verouderde inhoud op uw site te laten wegkwijnen. Vind verouderde inhoud met Ubersuggest, Google Search Console, Google Analytics of een volledige inhoudscontrole. Evalueer verouderde inhoud en kijk of deze kan worden verbeterd. Verwijder al het andere – en vergeet niet Google en Bing te vertellen wat u hebt gedaan.
Gaat u zich concentreren op het verwijderen van verouderde inhoud voordat u een nieuwe blogpost maakt?

Be the first to comment on "Waarom het verwijderen van verouderde inhoud uw site kan redden"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*